Åh nej – nu gjorde jeg det igen!

Esther’s fredagsblog

Tak til Birgitte for ideen til denne uges emne.

”Nej nej nej – nu gjorde jeg det igen. Hold kæft, hvor er jeg træt af mig selv”. Blenderdelen røg lige ned i smoothien, da jeg ville trække den op.  Lækker smoothie ud på bordet i stedet for i glasset.

Ja – vel er det da irriterende – men verden er ikke gået under – vel. Og bliver smoothien mere hel  af, at du banker dig selv oven i hovedet?

Dommeren
Dommeren i os er hele tiden parat til at slå ned, når han/hun ser en chance for at dømme – enten sig selv  eller andre.

”Åh – nej skal jeg virkelig sidde ved siden af ham der hele vejen! Han lugter sikkert, og han ser dum ud”, tænker du og masser dig ned ved siden en lidt overvægtig mand i flyet. Dommeren viser sig igen – denne gang på flyet på vej på forretningsrejse. Et øjeblik efter finder du ud af , at han er sød og venlig, da du har behov for at gå på toilettet, og han er nødt til at rejse sig og vente i midtergangen, indtil du er tilbage. Og – hov dum er han da vist heller ikke. Han sidder og læser en bunke forretningspapirer med grafer og tabeller.

Vi ser en person, som på en eller anden måde går uden for ”normalområdet” for, hvorefter vi er hurtige til at fordømme personen lige med det samme.

Du banker dig selv i hovedet
Når du så har fundet ud af, at du tog fejl – bliver du flov, banker igen dig selv oven i hovedet og skælder dig selv ud for at være fordømmende overfor andre.

Ofte foregår alt dette ganske pr. automatpilot  og nærmest i det ubevidste. Vi gør det dagligt og endda mange gange.

At give slip på vores indre dommer
Hvis vi vil vores indre dommer til livs – kan vi starte med at observere, hver gang det sker.  Ikke analysere, men blot se det hele oppefra. Ja – blenderdelen røg ned i smoothien – og hvad så? Jeg samler den op igen, og heldigvis er stadig smoothie tilbage.

Og 9 ud af 10 gange, hvor vi dømmer andre bevidst eller ubevidst  – ender det med, at vi finder ud af, at der ikke var nogen grund til at være fordømmende.

Hold øje med, når dommeren træder frem
Prøv at træne dig i at lægge mærke til, når dommeren er fremme – hvad enten det er andre eller dig selv, du dømmer.  Hvis det er et andet menneske, du dømmer uden at at kende dette menneskes historie – så prøv at stoppe op og tænk, at der kan være nogle ukendte årsager til, at dette menneske optræder på en bestemt (og for dig irriterende) måde.

Forestil dig personens historie
For nogle år siden , hvor jeg underviste i kommunikation, brugte jeg en film med John Cleese som en del af undervisningen.

Jeg husker specielt en scene, hvor en mand  først bliver meget  irriteret på en kollega, som taler aggressivt. Manden skal lige til at svare aggressivt tilbage, men John Cleese hvisker i øret på ham, at han skal forestille sig, at kollegaens kone lige er blevet kørt over. Dette får vores mand til at tale pænt og høfligt til kollegaen, som straks bliver mere rolig, og siger:  ”Tak fordi du forstår mig. Min kone er lige blevet kørt over”.

ingen af os er perfekte – hverken du eller jeg. Få nu den pegefinger trukket tilbage. Der er da så meget andet – langt sundere at bruge livet på.

Hav en fantastisk weekend – livet venter på dig!

Følg Esthers Fredagsblog på Facebook

(Bloggens indhold er ikke sponsoreret/contents of the blog have not been sponsored)

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.