Så hold da op med at stresse!

Jeg har valgt et foto fra min rejse til Peru, fordi det viser, at der heldigvis er mennesker, der har valgt et liv, der (formentligt) er uden alvorlig stress.
Mange siger, at de er stressede. Men hvad vil det egentligt sige at være stresset? Hvornår ved du, at det er på tide at geare ned og tænke på dig selv?

Vi har alle prøvet at have travlt – men at have travlt behøver ikke nødvendigvis at betyde, at man er stresset. Det kommer nemlig helt an på, hvordan travlheden håndteres.  Det er, når stressen er ved at overhånd, at vi skal være opmærksomme.

Hvornår kan lidt stress være ok?
Det er faktisk ok og naturligt at være lidt stresset ind i mellem. Nogle mennesker har det faktisk sådan, at de arbejder bedst under pres – f. eks. lige inden en dead-line. Når du bliver stresset i en given situation, øges vores adrenalinindhold, hvilket kan være en hjælp til at udføre en akuthandling. Med mindre – naturligvis – at stressen er så overvældende, at den lammer dig og dermed har den modsatte effekt.

Tegn på stress
Der kan være mange forskellige tegn på, at du er stresset. De kan dog variere individuelt – men her kommer jeg med nogle stykker (du kan med garanti finde mange andre eksemper andre steder).

  • Du sover dårligt om natten
  • Du er konstant træt
  • Du glemmer, hvad du lige har tænkt på/talt om
  • Dit hoved summer af tanker om ting, du skal have lavet
  • Du laver fejl
  • Du har fysiske symptomer (f. eks. hjertebanken, hovedpine, svimmelhed)
  • Du glemmer aftaler – medmindre din telefon husker dig på dem
  • Du har ikke tid til at lave hyggelige ting med venner og familie
  • Du opdager, at du kun kan “afsætte tid” til at hyggesnakke på telefonen, når du kører i din bil
  • Du har så travlt, at du ikke mener, at der er tid til at meditere

Osv. osv…..

Hvad er årsagen til stress?
Se – det er jo så nemt bare at sige: Lad dog være med at stresse. Slap nu af…. For sådan er samfundet ikke indrettet. Vi stresser rundt for at sørge for tjene så mange penge som muligt, som vi måske ikke engang har tid eller overskud til at nyde. Vi stresser for at leve op til andres forventninger til os – eller rettere vores forventninger til andres forventninger til os. F. eks. kender jeg dygtige dejlige mennesker, som mener, at arbejdspladsen forventer, at de kommer på arbejde med influenza. “Hmm” – siger jeg til dem. “Slår de så den røde løber ud for dig, når du kommer?”

“Arbejde-hjemme-kulturen”
Mange arbejdspladser er så “rundhåndede”, at de giver deres medarbejdere fri telefon, PC og internet. Ikke svært at regne ud, at “bagtanken” med dette er, at deres medarbejdere så kan fortsætte med arbejde, når de er hjemme hos deres familier – og dermed ikke har meget tid til familiehygge. Dette er med til at oparbejde og understøtte den stress, der allerede ligger og lurer om hjørnet – både pga. arbejdsmæssige udfordringer og pga. udfordringer i privatlivet. Er der udfordringer begge steder – tikker bomben endnu hurtigere. Nogle bliver ramt hurtigere eller hårdere end andre – men vi kan alle rammes.

Hvad kan stress føre til?
Hvis du har tilladt dig selv at være stresset længe nok, kan du risikere at ryge på hospitalet med fuld udrykning. Stress kan føre til alvorlige sygdomme. Jo mere stresset du er – og jo længere tid det foregår – des større risici indebærer det. Det drejer sig både om fysiske sygdomme og om psykiske lidelser – såsom depression og angst. Udover det er det jo også væsentligt at bemærke, at ens livskvalitet kan risikere at blive væsentligt forværres. Og så er det altså ligegyldigt, at man har tjent en masse penge på at stresse rundt.

Forebyggelse er vigtigt
Som nævnt kan vi alle blive stressede ind imellem – i højere eller mindre grad. For en hel del år siden oplevede jeg selv at gå alvorligt ned med stress. Det krævede en hel del terapi og livsomlægning, før jeg fik det godt igen. Det man bare skal vide, er, at hvis man har prøvet det en gang – er man i en slags risikogruppe for at opleve det igen. Derfor handler det om at være opmærksom på alle advarselstegnene – såsom dem, jeg har skrevet øverst på siden. Din krop er intelligent og skal nok fortælle dig, hvis det er ved at gå galt (bare du husker at lytte efter).Det handler om at forebygge, at stressen kommer alvorligt tilbage:

1. Mediter 1 eller helst 2 gange dagligt 20 minutter (læs om Meditation og Mindfulness her)
2. Vær mindful i alt, hvad du foretager dig – både stort og småt (det vil sige – vær til stede i nuet)
3. Planlæg din dag i blokke (se Esthers Fredagsblog: “Jamen, det er da spild af tid”)
4. Skriv alle dine opgaver op efter prioritet og kryds af efterhånden
5. Få påmindelser om aftaler i god tid
6. Dyrk motion – men ikke for voldsomt, der kan få stressen til at eskalere
7. Husk regelmæssige sunde måltider
8. Undlad at læse og besvare e-mails efter kl. 18 om aftenen og før kl. 7
9. Lær at lytte til din krop og sig fra, hvis du kan mærke, at nu er du ved at stresse
10. Vær omsorgsfuld overfor dig selv – du er den vigtigste person i dit liv
11. Husk i det hele taget, at det er ok at sige nej;  den eneste du skal stå til rådighed overfor hele døgnet er DIG selv

Hvad så hvis jeg allerede er stresset?
Følg de samme råd – og begynd i det hele taget at undersøge, hvilke områder af dit liv, der trænger til at blive re-vurderet. Hvor giver du for meget af dig selv? Hvor giver du for lidt? Hvor meget tid har du til at være god ved dig selv. Hvis jeg personligt selv fik tilbudt fri telefon, PC og Internet – ville jeg overveje at sige nej tak. Jeg vil helt klart råde dig til at sørge for at afsætte tid til daglig meditation. Jeg husker, at en klog mand (måske er det Dalai Lama) har sagt, at hvis du ikke har tid til at meditere, skal du meditere i dobbelt så længe.

Det er dit ansvar at tage ansvar for dit eget liv
Husk det nu: Det nytter ikke noget at lægge ansvaret over på andre. Det er dig selv, som har sagt ja til stressen.  Hvis din arbejdsgiver stresser dig – så tag en dialog eller skift job. Hvis dit privatliv stresser dig – så find ud af, hvad der skal være anderledes – og handl på det. Siger du ja til for meget – så skær væk og sig nej.

Og husk at søge professionel hjælp fra læge og terapeut/coach; det er også at tage ansvar for dig selv.

Husk at der kun er én eneste DIG – så pas nu godt på dig selv.

Hav en fantastisk weekend – Livet venter på dig!

 

Følg Esthers Fredagsblog på Facebook

 

Indholdet af denne blog er ikke sponsoreret

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.