Har du tillid til dit selvværd?

Sidste uges fredagsblog handlede om at tro på, at når du får ros fra andre – er det ok at tage rosen til sig. Det er ok stole på, at du fortjener den. Bloggen fortalte om personer, som udviste selvtilllid i deres job og fik masser af ros. Desværre gjorde deres dårlige selvværd det vanskeligt for dem at tro på, at de var så gode, som andre sagde.

Mange mennesker tror, at selvtillid og selvværd er det samme. Det er det ikke. En person kan sagtens have masser af selvtillid – men intet selvværd.

Hvordan hænger det så sammen?

En sprudlende kvinde står og holder foredrag.  Hun tryllerbinder hele salen. Wow – tænker tilskuerne. Hun har da masser af selvværd….. Måske – ja – men ikke nødvendigvis. Hun har helt sikkert masser af selvtillid. Hun viser tilskuerne, at hun har fuld tillid til det, som hun laver. Men hun behøver ikke nødvendigvis også at have et godt selvværd. Hvad folk i salen ikke ved, er, at hun efter hendes blændende foredrag går hjem og sidder og føler sig ensom og værdiløs. – Måske fordi hun ikke har nogen venner – eller fordi hun ikke kan tiltrække en ordentlig kæreste – eller af en tredie årsag.

Og så er der manden, der har haft det samme job i 20 år, som han mestrer nærmest til perfektion. Han har fuld tillid til, at han er i stand til at udføre jobbet tilfredsstillende. Også han har masser af selvtillid – hvad jobbet angår. Men indvendigt er måske han ked af det. Han føler, at han ikke dur til noget som helst andet i livet. Også han mangler selvværd.

Et godt selvværd hænger ikke nødvendigvis sammen med succes. En succesfuld direktør kan have et mindre selvværd end en person, som er på kontanthjælp. At have selvtillid i job kunne godt medvirke til forøget selvværd. Men desværre hænger det ikke altid sådan sammen.  At have selvtillid kan være et godt skridt på vejen til at opnå selvværd – men desværre er det ikke nogen garanti. Det kan kræve megen øvelse og aktiv personlig udvikling, før selvtillid fører til et godt selvværd.

Til gengæld vil jeg vove den påstand – at hvis en person har et godt selvværd – har han/hun også en god selvtillid.

Personer med et godt selvværd er gode til at tage imod ros, men hvis de ikke får ros, mister de ikke modet alligevel. De mister heller ikke modet, selvom der er noget, som de ikke kan finde ud af. De accepterer sig selv med alle de “fejl/mangler”, som følger med dét at være menneske.  Selvom du ikke er god til at stå på ski, er det ok. Du er god til så meget andet.

F. eks. er du god til at være netop DIG.

Næste uge vil jeg komme ind på, hvordan du ved at opbygge din selvtillid – kan komme nærmere på at føle selvværd.

Følg Esthers blog om personlig udvikling og spiritualitet på Facebook

Photo: Michael Mächtlinger, Freeimages

Dette indlæg er ikke sponsoreret/the contents of this blog have not been sponsored

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.