Lige om lidt finder de ud af, at …..

“Lige om lidt finder de ud af, at jeg slet ikke er så god, som de tror, at jeg er”

Den sætning har jeg hørt mange gange. En person er måske netop startet i et nyt job. Allerede fra starten af går det forrygende for hende/ham. Der kommer positive tilbagemeldinger fra chefen, og han/hun har allerede et godt forhold til sine kollegaer.

Så kunne alt jo være såre godt – MEN det er det ikke. Hver gang dette fantastiske menneske får nogen som helst form for ros – tænker han/hun: “Lige om lidt finder de ud af, at jeg slet ikke er så god, som de tror, at jeg er”.

Jeg har selv været der
Jeg har selv været der selv. Inden jeg valgte anderledes, havde jeg flere “karrierejobs”. Der var især et, hvor jeg blev ansat i en kæmpestor amerikansk virksomhed som den udenlandske administrerende direktørs personlige assistent (eller “Executive Assistant”, som det hedder, hvis det skal lyde lidt “finere”).

Den dag, hvor jeg blev ringet op af rekrutteringsfirmaet og fik at vide, at jeg var blevet udvalgt til stillingen, var jeg ved at falde om. Det vil sige – det startede vel egentligt allerede med, at jeg besluttede mig for, at jeg ikke ville tage telefonen, når de ringede, for jeg kunne ikke holde ud at tænke på, hvordan det ville være, når jeg fik det forventede afslag. Derfor lod jeg min telefon gå på telefonsvarer. Jeg husker, at det var med bankende hjerte, at jeg aflyttede den bagefter. Og der var det så, at jeg var ved at falde bag over af bare overraskelse. (Ikke så smart – for jeg husker også, at jeg sad i min bil netop på dette tidspunkt).

Derfor startede jeg også med en undren over, at det var netop MIG, som de havde udvalgt til stillingen. Da jeg fik den første evaluering fra min overordnede – den administrerende direktør, blev jeg derfor også overrasket, for han var yderst tilfreds med mig.

Blev jeg så glad? Jo – måske i 10 sekunder. For i 11. sekund kom de tvivlende tanker snigende: “Lige om lidt finder han ud af, at jeg ikke er så god, så han tror, at jeg er. Han finder ud af, at jeg kun lader som om, at jeg er god”. Det gjorde han nu ikke, så jeg kunne have sparet mig mine unødige bekymringer. At jeg så lavede et kraftigt karriereskift et par år efter, er en helt anden historie.

Dårligt selvværd
Grundlæggende handler dette om dårligt selvværd. Som jeg har skrevet om i flere andre blogs, kan man sagtens have en ganske fortræffelig selvtillid – uden at have et særligt godt selvværd. Det var jo netop min gode selvtillid, som udstrålede, at jeg havde styr på tingene – og gjorde, at jeg fik flere fine karrierejobs. Hvordan jeg så havde det, når jeg kom hjem fra jobbet, var en helt anden ting.

Øvelse gør mester
Efter at have praktiseret dette “Imposter syndrom” i en del år og fundet ud af, at selvom jeg ikke selv syntes, at jeg var god nok, var der faktisk en del andre, som syntes det. Og så mange mennesker kunne jeg vel ikke snyde? Det var der, hvor jeg begyndte jeg at øve mig i at tro på, når nogen roste mig. Svært i begyndelsen – men øvelse gør mester.

Kender du selv til denne unødige mangel på tro på, at du kan stole på den ros, du får fra andre mennesker – chefer, kollegaer, venner eller familie?

Så er det NU, at DU også starter med at øve dig i at tro på, at du rent faktisk er rigtig god til det, som du laver.I stedet for at tænke tanken: “Lige om lidt finder de ud af, at jeg slet ikke er så god, som de tror, at jeg er” – skynder du dig at sige “Tak” til personen. Herefter tillader du dig selv at labbe rosen i dig – og mærke tanken:  “når de siger det – så er der jo nok noget om det. Jeg er faktisk god, til det, som jeg laver.” Det er ikke bare gjort med dette, naturligvis, men det er et skridt på vejen. Få flere ideer ved at læse mine andre blogs om selvværd, som der er links til nedenfor.

Selvfed?
Lige pludselig en dag – opdager du, at du rent faktisk tror på det. Lige pludselig behøver du ikke en gang andre til at rose dig, før du tror på, at du er god til noget.  Du ikke kun tror på det – du ved det. Den negative overbevisning er forduftet. Jeg vil lige understrege, at dette ikke betyder, at du så pludselig ændrer dig til at være selvfed. Med en baggrund som et “Lige om lidt finder de ud af, at jeg ikke er god nok”-menneske –  er der trods alt meget langt hen til, hvor du ændrer dig til det komplet modsatte. Faktisk taget er det muligt at nå dertil, hvor der er balance – og det er jo ikke så ringe endda.

Hvornår starter du med at øve dig?

Held og lykke med det!

Links til andre blogs om selvværd
Har du tillid til dit selvværd?
Har du tillid til dit selvværd – del 2
Få selvtillid og selvværd til at følges ad
Slut fred med dit selvværd på 10 måder

Denne blog fra den 3. april 2024 er en opdateret version af bloggen  med samme navn, der blev udgivet den 2. marts 2018 af Esther Økær

Indholdet af denne blog er ikke sponsoreret/The contents of this blog have not been sponsored

Foto: JS Booking

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.