Har du brug for en fortrydelsespille?

Tænk hvis der fandtes en fortrydelsespille …. At man kunne tage en pille hver gang, man havde gjort noget, som man havde fortrudt – så alt blev ok igen bagefter. Ja ja – jeg ved godt, at der allerede er noget, der hedder en fortrydelsespille, men den er til et helt andet formål – så det kommer vi slet ikke ind på her.

Når vi dummer os
Ind imellem i livet ”dummer vi os”. Vi gør noget uhensigtsmæssigt – eller vi underlader at gøre noget ”hensigtsmæssigt”. Bagefter fortryder vi grundigt. Så grundigt ind imellem, at vi kan bruge æoner af tid bagefter på at dunke os selv oven i hovedet.

Vores tanker drøner rundt i hovedet på os – hele tiden cirklende om det samme. ”Havde jeg dog bare ikke gjort dette”. ”Havde jeg dog bare ikke sagt …..”.

En tidsmaskine
Vi ville ønske, at vi havde en tidsmaskine, så vi kunne flyve tilbage og ”gøre alt godt igen”.

Har du prøvet at stille dig selv dette spørgsmål: ”Jamen – hvad nu hvis jeg havde valgt anderledes – var det så i virkeligheden blevet bedre?”

”Ja”, svarer du med eftertryk, for det var virkelig dumt, det som jeg gjorde…….”Hvis jeg ikke havde gjort det, havde jeg i dag ………” ”Hvis jeg bare havde …. så ville…..”

Tilgivelse
Ja – jo – det kan du måske have ret i. Ind imellem i hvert fald. Hvis vi har såret et andet menneske, som vi holder af, kunne det være virkelig rart at skrue tiden tilbage.

I de tilfælde kan vi så vælge at bede det andet menneske om tilgivelse. Og huske os selv på, at det er vigtigt, at vi behandler andre med respekt og kærlighed.

Vi har i det hele taget (næsten) altid mulighed for at gøre tingene bedre fremover.

Det dårlige valg transformeres til at være et godt valg
Der er faktisk også mange tilfælde i livet, hvor man i første omgang virkelig fortryder noget. Bagefter finder man så ud af, at  hvis man ikke havde dummet sig, ville man aldrig have oplevet noget andet, som var meget bedre for en. Eller det går senere op for en, at man ikke havde handlet på en bestemt “uhensigtsmæssig” måde, ville man være kommet til at hænge fast i noget, som slet ikke var sundt for en.

Farvel
Se dette har jeg selv oplevet flere gange i livet. Jeg har oplevet, at jeg har måttet sige farvel til nogle muligheder, som jeg bagefter har fortrudt, at jeg sagde farvel til. Flere år efter har jeg så oplevet noget helt fantastisk, smukt og transformerende, som havde været umuligt, hvis jeg, hvis jeg var blevet i den anden situation.

Hvordan undgår vi at gøre noget, som vi bagefter fortryder?
Helt ærligt – det tror jeg ikke helt, vi kan lade være med. Vi er jo kun mennesker.

Men det, som vi kan øve os i, er at lade være med at være så hårde mod os selv bagefter:

  • Vi kan acceptere, at nu kom vi så (igen) til at træffe et valg, der (måske) var mindre heldigt
  • Vi kan spørge os selv, om vi er virkelig sikre på, at vi har lyst til at ændre vores valg
  • Vi kan spørge os selv, om vi har mulighed for at ændre vores valg

Er svaret ja til begge disse spørgsmål kan vi handle på det.

Er svaret nej til blot ét af disse spørgsmål – er der kun én løsning:

At vi accepterer vores (fortrudte) valg – tager læringen og erfaringen til os –
og giver helt slip på fortrydelsen

Husk – at der ikke kun er én ”rigtig” vej at gå. Hvis du fortryder, at du ikke valgte en bestemt vej – så vær sikker på, at der nok skal vise sig en ny og bedre vej – eller måske ovenikøbet flere på samme tid.

Og så skal du “bare” i gang med at vælge – og helst uden at fortryde.

Hav en fantastisk weekend – Livet venter på dig!

Følg Esthers Fredagsblog på Facebook

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.