Pas din egen karma!

Som nævnt i min tidligere blog om Ayni, findes der både god og dårlig karma. “Loven om årsag og virkning”.

Som man reder – så ligger man
Kort og godt betyder karma: “Hvad du giver ud – får du igen”. Dette kan siges på mange velkendte måder – f. eks. som overskriften – eller: “Du skal behandle andre, som du gerne selv vil behandles”. Nogen vil måske protestere, at de altid er gode overfor andre – men andre behandler dem altid dårligt alligevel. Hvis du har de tanker, er vi inde på et helt andet område, der meget vel kan have noget at gøre med dårligt selvværd, og det er en helt anden blog. Vi kan selvfølgelig godt opleve, at vi ikke helt får alt det gode tilbage, som vi “fortjener”, men her er det vigtigt at huske, at vi kan “optjene karma” og få den gode karma tilbage i en helt anden forbindelse. F. eks. når vi modtager noget ayni fra nogen (se min blog om ayni). Så husk, at hver gang du gør noget godt fra et rent hjerte overfor andre – så kan du være sikker på, at du nok skal få godt tilbage – selvom det måske ikke er med det samme.

Uhensigtsmæssige/negative gerninger
Det samme gælder naturligvis, hvis vi gør noget negativt eller handler i ond tro. Der kan vi godt tro, at vi er “sluppet godt fra det” – men pludselig på et tidspunkt – kommer også dette tilbage til os på den ene eller anden måde. Det kan være både store og små ting, som kan forfølge os, til vi lærer at “opføre os ordentligt”. Nogle gange er vi mennesker nemlig desværre tilbøjelige til at gentage vores dårlige handlinger. Om det så er fordi en person altid tager det største stykke kage – taler grimt om et andet menneske – snyder i skat – stjæler eller myrder – karma skal nok komme tilbage til personen.  Hvis jeg selv optræder uhensigtsmæssigt – oplever jeg meget ofte at få “instant karma”. Det vil sige, at jeg selv får noget tilsvarende tilbage lige med det samme. (Så kan du lære det – Esther.)

Instant karma – Kopimaskinen – Årsag
Den første historie oplevede jeg for mange år siden, hvor jeg lige var begyndt at lære om karmaloven:
Jeg skal have taget nogle vigtige kopier – og gerne lidt hurtigt. Jeg ved, at der er en kopimaskine på vores lokale bibliotek, så jeg skynder mig derind. Lidt ærgerligt konstaterer jeg, at der allerede er en person i nærheden af kopimaskinen, som er i færd med at tage papirer op af sin taske. Instinktivt er jeg godt klar over, hvad personens ærinde er, men jeg spæner alligevel derhen (kender I den måde, man kan spæne på, hvor man går med stive hurtige skridt og lader som om, man ikke skynder sig?). Lynhurtigt lægger jeg mit dokument på kopimaskinens plade – og mens jeg sænker låget (det var inden der fandtes dokumentfødere), aner jeg i øjenkrogen en meget forbløffet person, der nu står med sit dokument i hånden og skal lige til at lægge det på kopimaskinen. Kopimaskine, der jo så tilfældigvis er optaget. Af mig. Inden personen har nået at reagere – har jeg taget min kopi og er forsvundet – måske lidt flov – men desværre nok mere glad og tilfreds med at have fået klaret opgaven så hurtigt.

Virkning
Et par dage efter havde jeg endnu en vigtig kopiopgave, som hastede endnu mere. Denne gang valgte jeg at gå ind i den lokale boghandel. Der stod ikke nogen ved kopimaskinen, da jeg kom ind, så jeg følte mig heldig. Jeg lagde papiret parat ovenpå kopimaskinen – og går hen til disken for at betale. Da jeg kommer tilbage – ja – ganske rigtigt. Da var en anden person i gang med at kopiere – og ikke kun et enkelt papir. Blev jeg irriteret? Nej – faktisk ikke. Jeg kom til at grine for mig selv. “Åh – ja – karma – tak”.

Instant karma – Det røde lys – Årsag
Den næste historie oplevede jeg for ikke helt så længe siden. Jeg oplever mig selv som en meget lovlydig bilist – nærmest grænsende til det halv-kedelige – altså sådan en, der overholder fartgrænser osv.
Denne specielle dag kommer jeg kørende for grønt ud i et lyskryds og skal dreje til venstre. Da det skifter til rødt for modkørende, og jeg lige skal til at begynde at køre – slår jeg bremsen i, da jeg opdager, at en kassevogn drøner over for rødt med en glad chauffør, der drikker en sodavand. Jeg må indrømme, at jeg siger nogle meget lidt pæne ord om den unge mand. Jeg modsiger stemmen indeni mig, der siger “pas dit karma, Esther”. Det er da den unge mand, som skal passe sit karma. Jeg var kørte jo fuldstændig korrekt, tænkte jeg arrigt.

Virkning
Et kort øjeblik efter kommer jeg hen til et lyskryds – og jeg holder stille for rødt. Jeg ser – (og ja det gør jeg virkelig) – jeg ser, at lyskurven skifter til grøn, så jeg begynder at trille, indtil jeg hører nogen bagved mig dytte højt. Forbavset opdager jeg – at der stadig er rødt lys, så jeg bakker den meter tilbage, som jeg var komme til at trille. Jeg ser godt manden i bilen ved siden af mig ryste forarget på hovedet – men jeg vinker beklagende til ham, mens jeg griner lidt for mig selv. Hej karma – der var du igen. Og resten af vejen havde jeg alle mulige venlige forklaringer på, hvorfor andre biler/motorcykler kørte uhensigtsmæssigt: “Nåh – han skal nok skynde sig på hospitalet med sin fødende kone”.

Ikke dømme andre
Denne dag, hvor jeg var lige ved at køre over for rødt, indså jeg jo, at den unge sodavandsdrikkende mand ikke nødvendigvis kørte over for rødt med vilje. Han kan bare have siddet i sine egne tanker – eller som jeg – set lyskurven vise grønt. (Hermed ikke være sagt, at jeg synes, at det er ok at køre overfor rødt. I selv samme kryds er der lige sket en meget voldsom ulykke for nyligt.)

Jamen – betyder det, at karma er en afstraffelse?
Nej – karma er ikke en form for straf. Karma er med til at “føre dig ind på rette vej”. Karma lærer dig at være den bedste udgave af dig selv og altid behandle både dig selv og andre på en god menneskekærlig måde. Karma hjælper dig til at udvikle dig personligt og spirituelt.

Du er selv ansvarlig for din egen karma
Som buddisterne siger, er der ingen andre end dig, som bestemmer, hvordan din karma skal være. Det er dig selv, som bestemmer, om du vil blive handle, tale eller tænke uhensigtsmæssigt/negativt eller hensigtsmæssigt/positivt, hvor du måske oven i købet giver ayni til nogen/noget.

Vid bare, at ligegyldigt om du vælger det ene eller det andet – får du det tilbage igen på en eller anden måde. Så hvorfor ikke bare altid vælge “det gode”.

Vær den bedste udgave af dig selv – det betaler sig!

Pas din egen karma!

Følg Esthers blog om personlig udvikling og spiritualitet på Facebook

Tilmeld dig mit nyhedsbrev her

Læs mere om karma her:

Dette indhold er ikke sponsoreret

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.